SalveNET

Home / Przeczytaj  / Lęk a nasze zdrowie – post św. Hildegardy z Bingen

Lęk a nasze zdrowie – post św. Hildegardy z Bingen

Lęk

Lęk ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie, osłabia odporność i uderza w nasz organizm. Jolanta Zajdel, Prezes Polskiego Towarzystwa Przyjaciół św. Hildegardy, rozmawia o tym z Beatą Jakoniuk-Wojcieszak, dziennikarką i doradcą medycyny hildegardiańskiej.

 

Lęk nie pochodzi od Boga

 

„Na samym początku warto wspomnieć, że lęk nie pochodzi od Boga” – zaczęła pani Beata Jakoniuk-Wojcieszak. – Już na samym początku pandemii media ostrzeliwały nas nagłówkami w rodzaju Dzieci przeżyły dramatyczne chwile. Chodziło o dzieci, które znalazły się na kwarantannie. Doceniam, że trafiają do nas informacje, ale to jest wywoływaniem lęku w społeczeństwie”.

 

Żyjmy tym, co pozytywne

 

Dziennikarze, sami się obawiając, zaczynają innych karmić lękiem. Zdrową postawą jest natomiast wypełnianie życia tym, co pozytywne. Stąd warto zaczynać dzień od podziękowania, słów „Panie Jezu, Matko Boża, dziękuję wam za tę wspaniałą noc. Ofiarowują wam cały swój dzień, pomóżcie mi karmić innych ludzi tym, co właściwe, poprzez moje myśli, słowa, czyny”.

 

Są słowa, które karmią i takie, które zabijają. Wybierajmy te pierwsze. Słowem Życia jest Pismo Święte. Wiedziała o tym doskonale św. Hildegarda, doktor Kościoła. Dlatego jej słowa także pomagają nam wzrastać.

 

Jedzmy to, co nas umacnia

 

Niektórzy skarżą się, że tak zalecany orkisz jest drogi. Wszystko jest jednak kwestią wyboru. Może warto jeść mniej, ale lepiej. Poza tym, są odżywcze produkty, które są tanie, jak buraki. Podobnie. gotowane gruszki dla tych, którzy nie trawią. Wystarczy sięgnąć do podpowiedzi św. Hildegardy.

 

„Jeśli nasze jelita będą pracowały lepiej, nasze myśli będą lepsze” – Beata Jakoniuk-Wojcieszak.

 

Destrukcyjny wpływ lęku

 

Wiemy, że strach osłabia nerki. Wiemy, że troska i martwienie się o przyszłość osłabia płuca, a dzisiaj, w dobie koronawirusa, są one szalenie ważne. O ile wątroba jest organem przeszłości, to znaczy na jej kondycję wpływają dotychczasowe doświadczenia, o tyle płuca są organem przyszłości. To nasze aktualne lęki wpływają na jej ostateczny kształt.

Jak radzić sobie z lękiem?

 

Tak często zamartwiamy się o rozmaite rzeczy, rozpamiętujemy, co powiedział szef, jak potraktowała nas sąsiadka i to czasami kilka lat temu. Tymczasem Pan Jezus uczy nas zupełnie innej postawy, w której nikogo nie osądzamy i nie potępiamy. To przyczynia się także do tego, że w naszym życiu jest dużo mniej lęku. Pomaga nam w tym również odczuwanie wdzięczności, za dobro, które nas spotyka, jak również pomagają przewodnicy, jak św. Jan Paweł II czy św. Urszula Ledóchowska.

 

 

Przykładowe przepisy, które wmacniają naszą odporność:

 

Filet z okonia w folii

Składniki:
800 g filetów z okonia, 2 łyżeczki masła, 2 cebule, 1 łyżeczka bertramu, koperek, szczypiorek, szałwia, hyzop, sól, sok z 1 cytryny, 4 łyżki stołowe wytrawnego białego wina, 4 łyżki stołowe kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Filety oczyścić, skropić sokiem z cytryny i posolić. Podzielić na cztery porcje i ułożyć na podwójnie złożonej folii. Cebulę pokroić w talarki, zioła umyć i grubo posiekać. Na każdej porcji fileta położyć pół łyżeczki masła, ćwierć łyżeczki bertramu, krążki cebuli i zioła. Polać łyżką stołową wina. Dokładnie opakować w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

 

Masło z koprem włoskim

Składniki:
125g masła, ½ łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego, sól, bertram, świeżo zielony pieprz kubeba

Przygotowanie:
Masło zmieszać z koprem do uzyskania pienistej konsystencji, połączyć z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku. Uformować wałeczek, zawinąć w folię i pozostawić do stężenia w lodówce. Masło można mrozić. Pasuje do wszystkich potraw smażonych, grillowanych oraz ryb.

 

Sałata z octem winnym

Składniki:
Sałata głowiasta i marynata.
Marynata: 2-3 łyżki stołowe octu winnego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, ½ łyżeczki soli, ½ łyżki oleju słonecznikowego, ew. trochę wody
Przygotowanie:
Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki. Przygotować marynatę. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku, ewentualnie dodać nieco wody. Sałatę zalać marynatą, całość dokładnie wymieszać. Odstawić, aby sałata przeszła aromatem marynaty.

 

Omlet ze świeżym serem kozim i miętą

Składniki:
8 jajek, 1 pęczek świeżej mięty, 300g świeżego sera koziego, 1 łyżeczka bertramu, masło klarowane, sól lub cukier trzcinowy do posypania

Przygotowanie:
Połowę drobno posiekanych liści mięty podsmażyć na maśle. Dodać rozdrobniony ser kozi połączony z ubitymi jajkami. Wymieszać, również na krawędziach, aby omlet był równomiernie usmażony. Przykryć i smażyć na małym ogniu. Gotowy omlet przełożyć na ciepły talerz i udekorować pozostałymi liśćmi mięty. Omlet można podawać na słono lub słodko np. z dżemem cytrynowym.

 

Jadłospis i przepisy na dania postne:

Post

 

Zobacz więcej:

 

Post św. Hildegardy z Bingen – Lęk, a nasze zdrowie