SalveNET

Home / Przeczytaj  / Kulinarne tradycje rodzinne – Wychowanie od kuchni

Kulinarne tradycje rodzinne – Wychowanie od kuchni

Tradycje wyniesione z rodzinnego domu, to, że wspólnie siadacie do stołu, że razem robicie pierogi, że są one niepowtarzalne, że masz coś takiego, co dodajesz do kapusty i przez to smakuje ona zupełnie wyjątkowo. To wszystko tradycje, które dobrze jest przekazać kolejnemu pokoleniu – mówi Joanna Białobrzeska w rozmowie z Anną Jakubczyk-Muchą w serii filmów „Wychowanie od kuchni” publikowanych na kanale youtubowym SalveNET.

 

„Kuchnia to niezwykłe miejsce dla dziecka. Pełne smaków, zapachów, kolorów. Tajemniczych sprzętów, a jednocześnie ze względu na bezpieczeństwo dziecka jest to miejsce zakazane – nie wchodź, uważaj, gorące, nie dotykaj! Kiedy zrozumiemy, jak ważnym miejscem dla dziecka jest kuchnia, nie zamkniemy przed nim drzwi do tego tajemniczego świata”. Joanna Białobrzeska

 

Spędzaj czas ze swoim dzieckiem

 

Cały czas apeluję o to, żebyśmy spędzali czas z dzieckiem w kuchni, żeby dziecko się tego uczyło, żeby zabierało ze sobą różne tradycje i smaki. Jestem za tym, żeby kultywować polskie tradycje, siadać wspólnie do stołu, żeby wracać do tych dań, które się kiedyś w Polsce robiło i żeby jeść zdrowo.

 

Wyobraź sobie, że chcesz przygotować prezent swojemu dziecku na wyjście z domu i dajesz mu książeczkę z przepisami twojej rodziny, twojej i twojego męża, twojej mamy, z przepisami jeszcze twojej babci. Dajesz taką książeczkę przewiązaną wstążeczką w prezencie i twoje dzieci idą do swojego życia z tą pamiątką, to bezcenny dar.

 

„Dobrze jest uświadomić sobie, że młody człowiek, którego wychowujemy, uczymy, prędzej czy później opuści dom, szkołę, przedszkole. Powinniśmy wiedzieć, jaka jest jego stacja docelowa i jaki przygotować mu bagaż. Do tej życiowej walizki powinniśmy włożyć: miłość do Boga, do ludzi i do siebie, uśmiech, akceptację, poczucie bezpieczeństwa, empatię, wiedzę, umiejętności, tożsamość rodzinną i narodową. Z takim bagażem na pewno szczęśliwy i spełniony dotrze do stacji końcowej”. Joanna Białobrzeska

 

Na cykl „Wychowanie od kuchni” w SalveNET zapraszają Joanna Białobrzeska oraz Anna Jakubczyk-Mucha.

 

Projekt sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020.