Optymalna dieta
Co jeść? Co pić? Jak powinna wyglądać optymalna dieta? Węglowodany, tłuszcze, dieta ketogeniczna, owocowa, owocowo-warzywna – jest teraz mnóstwo propozycji. Jolanta Zajdel rozmawia z dr Ireną Dawidiuk na temat doboru optymalnej diety pod kątem jej składników.
Nie ma jednej uniwersalnej diety
Dr Irena Dawidiuk na początku zaznaczyła, że nie ma jednej, prostej odpowiedzi na pytanie, jaką dietę wybrać. Dodała też, że jakość pożywienia jest kluczową sprawą. Są ludzie, którzy mają np. szczególne problemy z węglowodanami. Inni chorują na cukrzycę, mają nietolerancję glukozy lub laktozy, co także wprowadza ograniczenia w ich diecie. Z węglowodanami też jest tak, że są proste i złożone. Te pierwsze szybko wchłaniają się do krwioobiegu. Krzywa cukrowa pokazuje nam, co się dzieje z węglowodanami.
Jak rozpoznać niedobory w organizmie?
Bardzo ważnymi składnikami naszej diety są chrom i cynk. Warto pamiętać, że świeże pestki dyni mają wartości przeciwpasożytnicze. Nie należy ich przy tym połykać, ale trzeba je ssać. Generalnie, jeśli osoba ma jakieś niedobory, na co wskazuje np. fakt, że ktoś jest chudy, białko ma niskie, leukocyty ma niskie, wypadają mu włosy, gorzej słyszy, łamią się paznokcie, pojawiają się bóle lędźwiowe, to znaczy, że trzeba podjąć stanowcze działania.
Oczyszczanie organizmu
Nie oczyszcza się gwałtownie osób osłabionych lub kobiet zaraz po urodzeniu dziecka. Zawodowi dietetycy wspierają się specjalnymi programami komputerowymi, zwłaszcza jeśli są początkujący, które pokazują im skład wielu produktów i pozwalają komponować właściwe diety. Nie należy z pewnością spożywać zbyt często mięsa, choć sytuacja jest trochę inna w przypadku osób, które mają skłonności do wyziębiania organizmu, a jest zima. Wówczas, kiedy trudno im się dogrzać, muszą ubierać się ciepło, zwłaszcza na noc, porcja gorącego mięsa jest dobrym rozwiązaniem. Najlepiej długo je przy tym piec. Mięso powinno być świeże, nie mrożone. Mrożeniu poddać trzeba tylko mięso z dzika, najlepiej na miesiąc, w temperaturze -20 stopni, ze względu na to, że zwierzę to znane jest jako czyściciel lasu i może mieć wiele pasożytów.
Ryba w diecie
Z rybami jest duży dylemat, czy jeść je, czy nie. Ryby w środowisku wodnym wchłaniają zanieczyszczenia. Dr Irena Dawidiuk odradza jedzenie sushi z surowej ryby, bo podkreśla, że Polacy nie są do tego przystosowani i grozi im złapanie przywry. Dotyczy to szczególnie kobiet starających się o dziecko, w ciąży i karmiących. W środowisku wodnym jest olbrzymia ilość metali ciężkich. Im tłustsza jest ryba, tym więcej może mieć w sobie toksycznych składników. Ryba o białym mięsie ma mniej histaminy, a o kolorowym, jak łosoś, ma więcej. Im dłużej ryba przebywa poza wodą, tym więcej histaminy będzie mieć. Dla kobiet w ciąży nie są też zalecane owoce morza.
Ocenianie organizmu
Badania włosa i moczu pokazują nam, co wydala z siebie organizm, a dzięki temu, w jakiej jest kondycji. Do dzisiaj sądy zlecają badania włosa, jeśli chcą sprawdzić, kto czym został otruty. Zawartość moczu wskazuje na kondycję nerek. Wiele osób ma dzisiaj uszkodzone nerki w wyniku działania leków zawierających salicylany. Zawiera je też nikotyna i część warzyw, jak pomidory czy bakłażany.
Jajka
Jajka są dla nas bardzo pożyteczne. Mają cholesterol, ale mają też lecytynę w żółtku. Natura jest mądra i wszystko równoważy. Poza tym jajka mają skorupki, które mają wiele minerałów. Dawniej dawano je kurom do jedzenia, żeby były zdrowe. Teraz jest wiele suplementów bazujących na tych skorupkach, bo jest tam i magnez i fosfor. O tym, jak ważne są minerały, pokazuje historia, którą przytacza pani dr Irena Dawidiuk. Hodowała róże przed swoim gabinetem. Rosły one zresztą na całym osiedlu. Kiedy zostały zaatakowane przez gąsienice, czerwone pajączki i wirusy doprowadzające do usychania liści, pani doktor podsypała je ziemią okrzemową, w wyniku czego przetrwały jako jedyne w okolicy.
Zobacz więcej: