Wątroba – oczyszczanie organów ze św. Hildegardą
Jolanta Zajdel rozmawia z Anną Kobylińską, magistrem farmacji, a tematem ich rozmowy jest oczyszczanie organów, szczególnie wątroby. Pewne rzeczy możemy zrobić sami w domu. Są pewne metody detoksykacji ciała, które każdy sam może u siebie wprowadzić. Warto pamiętać jednak, że dotyczy to osób, które nie mają wielu chorób współistniejących, dla których takie praktyki mogą być niebezpieczne.
Znaczenie wątroby
Wątroba dorosłego człowieka to bardzo duży narząd, w dodatku ukrwiony. W kontekście medycyny tradycyjnej odpowiada ona za krew i naczynia krwionośne, o czym też pisała w swoich traktatach św. Hildegarda. W ciągu minuty wątroba przetacza i oczyszcza ok. 1,7 litra krwi, więc przerób jest niesamowity. Jest to jednak też organ, w którym bardzo lubią mieszkać toksyny i pasożyty, jak przywry – kocia czy psia. Anna Kobylińska dzieli się wspomnieniem, jak na studiach dowiedziała się, że w XXI w. zmarł człowiek, którego wątrobę zjadła motylica wątrobowa. Dodała, że dziwi się, dlaczego się o tym nie mówi.
Niektóre funkcje wątroby
Wątroba odpowiada również za wzrok. Jeśli mamy problemy ze wzrokiem nieproporcjonalne do naszego wieku, to może być to dla nas wskazówka, że coś dzieje się z wątrobą. Praca wątroby związana jest z metabolizmem naszych mięśni, pracą hormonów regeneracyjnych. Wątroba w nocy odpoczywa, aby mogła wykonywać pewne funkcje naprawcze dla naszego organizmu. Jeśli jednak jej to utrudniamy, chociażby przez wprowadzenie niewłaściwych smaków, pojawia się problem. Wątroba kocha smak kwaśny i smak gorzki. Smak gorzki stymuluje wydzielanie żółci. Bez odpowiedniej ilości dobrej żółci nie wchłaniają się witaminy A, B, E, K. Nie mamy też właściwego środowiska w naszych jelitach.
Sposoby oczyszczania wątroby
Wątroba zawiaduje oczyszczaniem całego ciała. Aby ją oczyścić, trzeba usunąć pasożyty. Przydaje się w tym np. nalewka piołunowa. Nie chodzi tu o tzw. absynt, piołunówkę, ale o nalewki bez cukru. Towarzystwo św. Hildegardy daje nam bezpieczną nalewkę piołunową, w której zioła są zbierane zgodnie z naturą, odpowiednio nasycone substancją aktywną. Św. Hildegarda przywiązywała wielką wagę do tego, aby zbierać zioła w odpowiednim momencie, według rytmu przyrody. W tym kontekście trzeba zwrócić uwagę, że na rynku jest bardzo dużo podróbek albo suszonych ziół, które nie mają wielkiej wartości dla zdrowia.
Polskie zioła w służbie wątroby
W Polsce występują zioła, które w niesamowity sposób wspierają wątrobę. Należy do nich krwawnik, który oczyszcza krew i goi rany. Następna jest dziewanna, która działa żółciotwórczo, żółciopędnie. Regeneruje nie tylko wątrobę, ale też trzustkę i wątrobę. Ułatwia też przyswajanie witamin. Także orkisz, o ile jest tylko prawdziwy, jest prawdziwym lekarstwem. Działa ona bardzo prozdrowotnie nawet jako monodieta, która ma działanie detoksykacyjne.
Uniwersalny środek na wątrobę
Kasztany jadalne z miodem są uważane za uniwersalny lek na wątrobę. Św. Hildegarda z Bingen pisała: „Kasztan jest bardzo gorący, jednak ma w sobie mieszankę dużej siły odziaływania, która jest dodana do tego ciepła. Oznacza on zdolność rozróżniania. Wszystko co się na nim znajduje, jest pożyteczne. Jego owoc również jest przydatny w zwalczaniu każdej choroby”. Proszek z kasztanów jadalnych plus miód stosowany jako kuracja przez 2-3 miesiące codziennie w postaci kilku małych łyżeczek działa na schorzenia wątroby, podwyższony poziom enzymów wątrobowych; uniwersalny środek na wątrobę.
Więcej o św. Hildegardzie: https://hildegarda.edu.pl
Zobacz więcej: